мова сайту U А

Різдво і святий Франциск з Ассізі

Ось збірка текстів з "Францисканських Джерел", що говорять про Різдво та відношення святого Франциска до цього свята та всього, що це свято представляє. "Францисканські Джерела" - це збірка творів, що мають відношення до святого Франциска і святої Клари з Ассізі.
Переклад мій власний з італійської мови.



"Перше житіє святого Франциска з Ассізі" Томи з Челяно


30 розділ
"Ясла в Ґреччо"

[466] 84. Його (Франциска) найвижчим прагненням, його пануючим бажанням, його найбільш непохитною готовністю було виконувати досконало і завжди святе Євангеліє та вірно наслідувати зі всією пильністю, зі всією старанністю, зі всім поривом душі й серця доктрину і приклади Господа нашого Ісуса Христа (пор. Незатв.Уст., розд. 1-2 і 22, 41).

[467] Медитував постійно слова Господа і ніколи не втрачав з поля зору Його діла. Та передусім покора Втілення й любов Пасії так глибоко запали в його пам'яті, що з трудом міг думати про щось інше.

[468] Щодо цього, гідним вічної пам'яті і побожного служіння є те, що Святий здійснив три роки перед своєю славною смертю, в Ґреччьо, в день Різдва Господа нашого Ісуса Христа (примітка: Тобто, ніч 25 грудня 1223 року. Як зауважує святий Бонавентура (Більша Легенда Х, 7), Франциск задбав раніше про дозвіл від Папи. В тому часі не було так розповсюджене служіння Євхаристії на "рухомому вівтарі".).

В тій місцевості був один чоловік, на ім'я Джованні, доброї слави і ще кращого життя, і був він дуже дорогий блаженному Франциску, бо, будучи шляхтичем і дуже шанованим в своєму регіоні, більш цінував шляхетність духа, чим шляхетність тіла. Близько двох тижнів перед святом Різдва, блаженний Франциск, як це часто робив, прикликав його до себе й мовив: "Якщо хочеш, щоб ми служили в Ґреччьо Різдво Ісуса, йди раніше мене і приготов те, що тобі кажу: я хочу представити Дитину, народжену у Вифлеємі, і в якийсь спосіб побачити очима тіла незручності, в яких вона знайшлась через брак потрібних для новонародженого речей, як була укладена в годівницю і як лежала на сіні між волом і ослом" (примітка: Не упом'януті в євангельских розповідях, зустрічаються в різдв'яних традиціях, як писаних, так і зображених, починаючи з 4 століття, напевно запозичені з пророцького тексту. Пор. Ісаї 1, 3). Як тільки він це вислухав, вірний та побожний товариш пішов,старанний, підготувати у визначеному місці все потрібне, як це задумав був Святий.

[469] 85. І надійшов день радості, час ликування! З цієї нагоди закликані сюди числені брати з різних місць; чоловіки та жінки прибувають, радісно прийняті жителями околиць, несучи, кожен згідно зі своїми можливостями, свічки та смолоскипи, щоб освітити цю ніч, в якій запалилась на небі прекрасна Зірка, що освітила всі дні та часи. Вкінці прибуває Франциск, бачить, що все приготовано за його бажанням, і освітлюється радістю. Зараз же приступає до годівниці, кладе в ній сіно і запроваджуються віл та осел. В цій зворушливій сцені сяє євангельська простота, прославляється убогість, радиться покора. Ґреччьо стало якби новим Вифлеємом.

Ця ніч світла, як ясний день, та солодка людям і звірям! Люди збігаються і радіють радістю, ніколи раніше не відчутою, перед обличчям нового містеріуму. Ліс наповнюється голосами і вражаючі кручі наповнюються ехом святкових хорів. Брати співають вибрані прославлення Господу і вся ніч здається одним поривом радості.

Святий знаходиться там, в екстазі, перед яслами, повний зітхань, дух зхвильований розкаянням і невимовною радістю. Опісля священик служить урочисто Євхаристію на яслах і сам він насолоджується потіхою, яку ніколи раніше не смакував.

[470] 86. Франциск вдягнувся в дияконські шати, бо був дияконом, і співає звучним голосом святе Євангеліє: цей голос, сильний і солодкий, чистий і звучний, захоплює всіх в прагнення неба. Опісля промовляє до народу і найсолодшими словами припоминає новонародженого убогого Царя і маленьке містечко Вифлеєм. Часто, коли хотів називати Ісуса Христа, надхнений небесною любов'ю, називав Його "Дитиною Вифлеєму", і це ім'я "Вифлеєм" вимовляв, наповнюючи уста голосом і ще більше ніжним почуттям, видаючи звук, подібний до бекання вівці. І кожного разу, коли вимовляв "Вифлеємська Дитина" чи "Ісус", проводив язиком по устам, якби для того, щоб смакувати і затримати всю солодкість цих слів.

Там проявляються шедро дари Всемогутнього, і один з присутніх, чоловік благочестивий (примітка: святий Бонавентура (Більша Легенда Х, 7) стверджує, що це той самий Джованні), бачить чудесну візію. Йому здається, що якась дитина лежить, без життя, в яслах, і Франциск приблизився до неї і пробуджую її з того виду глибокого сну. Ані чудесна візія не суперечить фактам, бо хлопчик Ісус, що був забутий в серцях багатьох, дякуючи Його благодаті, воскресав дякуючи своєму слузі, святому Франциску, і спомин про Нього залишався глибоко витисненим в їх пам'яті.

Закінчивши цю урочисту вігілію, кожен повернувся в свій дім повний невимовною радістю.

[471] 87. Сіно, що було покладенев яслах, було збережене, щоб через нього Господь вилікував, в Своєму милосерді, в'ючні тварини та інші звірі (примітка: пор. Псалом 35, 7-8). І справді сталося, що в тому регіоні в'ючні тварини та інші звірі, що хворіли різними хворобами, споживаючи це сіно були визволені від них. Більш того, навіть де-які жінки, що підчас важких і болісних родів клали біля себе трошки цього сіна, щасливо родили. В подібний спосіб численні чоловіки та жінки віднайшли здоров'я.

Сьогодні те місце було посвячене Господу (примітка: в 1228 році) і над яслами був збудований вівтар і дедикована церква на честь святого Франциска, аби там, де колись звірі їди сіни, зараз люди могли б споживати, як пожива душі та освячення тіла, тіло непорочного і незаплямленного Агнця, Ісуса Христа, нашого Господа (пор. 1 Петра 1, 19), котрий з безкінечною любов'ю дав самого себе для нас. Він, з Отцем і Святим Духом, живе і царює вічно прославлений у віках віків. Амінь.




"Друге житіє" Томи з Челяно

У "Другому житії" Томмазо з Челяно, у 7 розділі, що має титул "Визволяє жителів Ґреччьо від вовків і від граду" (мається на увазі Франциска), говориться:
[621] 35. "Святий охоче зупинявся в пустельні Ґреччьо, як тому, що бачив її багатою в убогість, як і тому, що з усамітненої келії, збудованій на виступаючій скелі, міг вільніше посвятитись контемпляції небесних речей. Власне це те саме місце, де, якийсь час перед цим, він святкував Різдво вифлеємської Дитини, стаючи дитиною з Дитиною".



"Більша легенда" святого Бонавентури

Подібно описує цю подію святий Бонавентура в "Більшій легенді". В 10 розділі, посвяченому уподобанню святого Франциска до молитви, він пише:
[1186] 7. "Три роки перед своєю смертю, (Франциск) вирішив служити, поблизу містечка Ґреччьо, спомин народження дитини Ісус, з найбільш можливою урочистістю, для розпалення наново побожність.
Але, щоб це не було приписано прагненню новинок, поросив і отримав спершу дозвіл від найвищого Понтифіка (примітка: Це вставка святого Бонавентури в розповідь Першого житія Томмазо з Челяно 84-87.). Казав приготувати хлів, казав принести туди сіна і казав привести на те місце вола і осла.
Згромаджуються брати, прибігають мешканці; ліс наповнюється голосами і та шановна ніч стає сяючою незчисленними світлами, урочиста і звучна гармонійними прославленнями.
Чоловік Божий стояв перед годівницею, наповнений співчуття, орошений слізьми, переповнений радістю.
Свята жертва звершується над годівницею і Франциск, левіт Христа, співає святе Євангеліє. Проповідує народу і говорить про народження убогого Царя і, називаючи Його, кличе Його, через ніжність любові, "дитинка Вифлеєму".
Один лицар, благочестивий і щирий, котрий залишив світську службу та прив'язався до чоловіка Божого великою дружбою, сіньйор Джованні з Ґреччьо, стверджував, що бачив в годувальниці прекрасного сплячого хлопчика, котрого блаженний Франциск, обіймаючи обидвома руками, якби обудив зі сну (примітка: святий Бонавентура ідентифікує Джованні з Ґреччьо - друг, до якого звернувся святий Франциск, щоб приготувати ту церемонію (пор. 1 Челяно 84) - з тим самим viro virtutis, якому було дано побачити таку візію.).
Ця візія побожного лицаря стає гідною довір'я дякуючи святості свідка, але також підтверджується правдою, на яку вона вказує, і доказана чудесами, які їй товаришували. І дійсно, приклад Франциска, знову запропонуваний світу, отримав як наслідок оживлення віри Христової в затьмарених серцях; і сіно з годувальниці, збережене людьми, мало силу оздоровлювати хворих звірів і гнати різні інші хвороби.
Отак Бог прославляє у всьому свого слугу і показує ефективність святої молитви бездоганною переконливістю чудес".


- 1 -

  • На фото ­ храм св.Йоана з Дуклі в Житомирі,в якому працюють францисканці.
  • Молитви та гімни були написані самим святим. Літературний талан і витончений смак передались йому від матері. Надхненням для гімнів став Творець і все Ним створене.
  • Легенди - це історії, які не потребують історичного підтверждення. Вони добре передають саму особистість святого, його взаємозв"язок із живим світом.
  • З приводу своєї надзвичайної прив"язаності до всього живого св.Франциск являється покровителем екології і екологів.
Втеча Святої Родини в Єгипет

Giotto, Cappella degli Scrovegni - фреск Джотто, що представляє втечу до Єгипту Святої Родини.

Різдво Христове

Giotto, Cappella degli Scrovegni - фреск Джотто "Народження Христа".

Різдво Христове, Джотто

Giotto, Базиліка святого Франциска в Ассізі - фреск Джотто "Народження Христа" з Верхньої Базиліки.


Система Orphus

сайт посвячується 10-й річниці освячення храму в м.Житомирі.

автор і виконавець:
Красічков Владислав

якщо хочеш отримати відповідь на якесь питання -
напиши францисканцям