Святий Франциск і піст
Мир та добро!
 
БОГ МІЙ І ВСЕ!

Розпочався Великий піст. З цієї нагоди розміщую де-які тексти "Францисканських Джерел", які можуть допомогти зрозуміти відношення Франциска до посту взагалі та до Великого Посту зокрема.
Планую на днях додати також кілька текстів святох Клари та правила посту для Ордену Братів Покаяння (це Третій Регулярний Орден).
Надіюсь, що ці думки святих засновників та агіографів допоможуть зрозуміти глибше францисканську думку. Плідного Великого Посту!

бр.Патрик



Незатверджений Устав
Розділ ІІІ
Про богослужіння та піст

 
[12]
11 І подібно всі брати нехай постять від свята Всіх Святих аж до Різдва та від Епіфанії (нота: мається на увазі свято Хрещення Господнього), коли Господь наш Ісус Христос почав поститись, аж до Пасхи. 12 В інші періоди, поза винятком п"ятниці, не зобов"язані поститись, згідно з цієї нормою життя. 13 І, згідно Євангелії, їм дозволяється споживати всю їжу, що їм подадуть (пор. Лк 10, 8).



Затверджений Устав
Розділ ІІІ

Про богослужіння та піст
І як брати повинні йти через світ

            [84] 5 І нехай постять від свята Всіх Святих аж до Різдва Господнього. 6 Святий Великий Піст, натомість, що розпочинається від Епіфанії і триває безперервно сорок днів, той, що Господь освятив своїм святим постом (пор. Мт 4, 2), ті, що добровільно постуватимуть, нехай будуть благословенні Господом, а ті, що не бажають, нехай не будуть зобов"язані. 7 Але інший, аж до Воскресіння Господнього, нехай постять.
8 В інші періоди не зобов"язані поститись, як тільки у п"ятницю. 9 Але у випадку очевидної необхідності брати не зобов"язані до тілесного посту.




Лист до вірних
(друга рецензія)

Про піст тілесний та духовний
 
[193]
32 Ми повинні також поститись і утримуватись від вад й гріхів і від кожного надлишку в їжі й питті та бути католиками. 33 Ми повинні також часто відвідувати церкви та шанувати й ставитись з повагою до кліриків, не стільки із-за них самих, якщо вони грішники, але із-за їхнього становища та подавання пресвятого Тіла й Крові Христової, які жертвують на вівтарі та отримують й подають іншим.
 [194] 34 І будьмо всі твердо впевнені, що ніхто не може бути спасенним, як тільки через святі слова і Кров Господа нашого Ісуса Христа, які клірики вимовляють, проголошують та подають. 35 І тільки вони самі повинні подавати їх, а не інші.
36 Особливо також богопосвячені, котрі відмовились від світу, зобов"язані чинити багато інших речей та більші, не опускаючи, однак, цих.


  Допомога


"Якщо не станете як діти..."

Буду радий Вашим зауваженням, питанням, думкам.

Відвідайте офіційну сторінку Провінції францисканців в Україні - www.ofm.org.ua

Система Orphus



Copyright 2007 бр.Патрик Оліх, францисканець :)