МИР ТА ДОБРО !

Святий Франциск з Ассізі
Думки: його та про нього



Переклади

- Франциск і Різдво Христове

- Франциск і Біблія

- Франциск та Клара про піст

- Хрест в житті і духовності Франциска

- Статті про Франциска


Франциск і Святе Письмо

Передусім важливо знати думку самого святого Засновника. Тому в першій черзі подаю до уваги слова Уставів та творів Франциска.


НЕЗАТВЕРДЖЕНИЙ УСТАВ
(1221)

[1] Це перший Устав, який блаженний Франциск склав і пан папа Інокентій затвердив йому без булли.
(Il signor papa - саме так говорить про Папу Римського Франциск: це вираз пошани до гідності цієї людини. Переклад "пан папа" не передає змісту виразу, тому надалі писатиму тільки "папа").

Пролог

[2] 1 В ім"я Отця і Сина і Святого Духа! 2 Таким є життя Євангелії Ісуса Христа, яке брат Франциск просив, щоб пан папа Інокентій був надав йому та затвердив. І він його надав і його затвердив для нього і для його братів, теперішніх і майбутніх.

[3] 3 Брат Франциск і хто буде на чолі цієї Спільноти, нехай обіцяє послух і повагу пану папі Інокентію та його наступникам.
4 І всі інші брати нехай будуть дотримуються послуху брату Франциску та його наступникам.
(Спільнота - Religione: цей термін відноситься до духовного товариства, затердженого Церквою. Так називались Менші Брати ще в папській буллі Гонорія ІІІ Cum dilecti 1218 року, а вже в буллі Pro dilectis 1220 року вони називаються Орденом - Ordine).


Розділ I
Нехай брати живуть у послусі, в чистоті та без нічого власного

[4] 1 Устав і життя братів такий, тобто жити в послусі, в чистоті і без нічого власного, та наслідувати доктрину й приклад Господа нашого Ісуса Христа, котрий каже: 2 "Якщо хочеш бути досконалим, йди, продай все те, що маєш і дай його убогим і будеш мати скарб на небі; опісля прийди і слідуй за мною" (Лк 18, 22; Мт 19, 21); 3 і: "Якщо хтось хоче йти за Мною, відречись самого себе, візьми свій хрест і слідуй за мною" (Мт 16, 24); 4 і ще: "Якщо хтось хоче йти за Мною і не невавидить батька, матір, дружину і синів, братів і сестер і навіть своє власне життя не може бути моїм учнем" (Лк 14, 26). 5 Та: "Хто залишив був батька чи матір, братів чи сестер, дружину чи дітей, доми чи поля задля моєї любові, отримає стократно і матиме життя вічне" (пор. Мт 19, 29; Мк 10, 29; Лк 18, 29).


Розділ ХХІІ
Застереження для братів

[62] 41 Утримуймось, отож, вірними словам, життю, доктрині та святому Євангелію Того, хто удостоївся молити за нас свого Отця й об"явити нам Його ім"я, кажучи: "Отче, прослав Твоє ім"я" і: "Прослав Твого Сина, щоб Твій Син прославив Тебе". 42 "Отче, я об"явив Твоє ім"я людям, котрих Ти мені дав; бо слова, що Ти був дав мені, я дав їх їм; і вони їх прийняли і визнали, що я вийшов від Тебе й увірували, що Ти мене послав. 43 Я молю за них; не молю за світ, 44 але за тих, котрих Ти мені дав, бо вони Твої, і все моє - твоє. 45 Отче святий, бережи в Твоє Ім"я всіх тих, котрих Ти мені дав, аби були одним цілим з нами. 46 Це кажу в світі, аби мали радість в собі. 47 Я звістив їм Твоє слово і світ їх зненавидив, бо вони не належать світові, як не належу світові я. 48 Не прошу, щоб Ти забрав їх зі світу, але щоб Ти їх зберіг від зла.
49 Вчини їх прославленими в правді. 50 Твоє слово є правдою. 51 Як Ти послав був мене в світ, так і Я їх послав в світ. 52 І за них Я посвячую самого себе, аби й вони були освячені в правді. 53 Не молю тільки за цих, але також і за тих, котрі увірують в мене, через їхнє слово, аби були досконалі в єдності, і світ пізнав, що Ти мене послав був і їх полюбив, як був полюбив мене. 54 І я вчиню знаним їм Твоє Ім"я, аби любов, якою Ти мене полюбив був, була в них і я в них.
55 Отче, ті, котрих тих дав мені, хочу, щоб, де я є, були також і вони зі мною, аби контемплювали Твою славу (Йо 17, 6-26) в Твому царстві". Амінь.




ЗАТВЕРДЖЕНИЙ УСТАВ
(1223)

Розділ I
[74] В Ім"я Господнє!
Розпочинається життя Менших Братів

[75] 1 Устав і життя менших братів такий, тобто дотримуватись святого Євангелія Господа нашого Ісуса Христа, живучи в послусі, без нічого власного і в чистоті.


Розділ Х
Застереження і поправлення братів

[104] 8 І ті,котрі не знають букв, нехай не турбуються їх навчитись, але нехай будуть уважні, що те, чого повинні прагнути понад усе, це мати Духа Господній і його святе діяння, 9 молитися до Нього завжди з чистим серцем та мати покору, витривалість в переслідуваннях й немочах, 10 та любити тих, що нас переслідують і лають і обмовляють, бо каже Господь: "Любіть ваших недругів і моліться за тих, що вас переслідують і обмовляють (Мт 5, 44); 11 блаженні ті, що зносять переслідування з приводу справедливості, бо їхнє царство небесне (Мт 5, 10); 12 І хто витриває аж до кінця, той буде спасенний" (Мт 10, 22).



ЗАПОВІТ СВЯТОГО ФРАНЦИСКА
(1226)

[114] 12 ...І де б я не знайшов манускрипти зі святими іменами і Його словами в непристойних місцях, хочу їх зібрати, і прошу, щоб вони були зібрані і поміщені в пристойному місці.
[115] 13 І мусимо шанувати і поважати всіх теологів і тих, хто подає пресвяті божественні слова, як тих, хто подає нам дух і життя (пор. Йо 6, 64).
[116] 14 І після того, як Господь дав мені братів, ніхто мені не показував, що треба робити, але сам Найвищий об"явив мені, що я повинен був жити за формою святого Євангелія. І я її записав небагатьма словами і з простотою, і пан папа мені її затвердив.


ЗАСТЕРЕЖЕННЯ

VІІ
Практика добра повинна товаришувати науці
[156] 1 Каже Апостол: "Буква вбиває, та дух дає життя" (2 Кор 3, 6). 2 Є мертвими з причини букви ті, котрі тільки бажають знати самі слова, щоб були вважані наймудрішими між іншими і щоб могти набути великі багатства й дати їх подичам та друзям.
3 Так само є мертвими з причини букви ті ченці, котрі не бажають наслідувати дух божественного Писання, але передусім жадають знати лише слова і пояснювати їх іншим. 4 І є оживленими духом божественного Писання ті, котрі всю науку, яку знають і прагнуть знати, не приписують власному я, але віддають її - словом та прикладом - найвищому Господу Богу, якому належить все добре.
(В цьому фрагменті пояснюється дуже обережний підхід Франциска до навчання та знань. Для нього більш важливіші моральні та релігійні мотивації, які й виражає в цій пересторозі. Знання можуть бути дорогою до гордості і можуть відвести від шукання Бога).


Приємного та корисного читання!





Зміст

- На початок

- Переклади

- Молитви святого

- Легенди про Франциска

- Життя Бідачини

- Офіційний сайт францисканців в Україні

- Контактна інфа бр.Патрика

Система Orphus
Цінуйте труд автора! Якщо цитуєте чи копіюєте - посилайтесь на брата Патрика :)